Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου: Το θεσμικό παράλογο να είσαι απλήρωτος, ενώ 6.500.000€ υπάρχουν και δεν αποδίδονται


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
23/03/2017


Δελτίο Τύπου
Το θεσμικό παράλογο να είσαι απλήρωτος, ενώ 6.500.000€ υπάρχουν και δεν αποδίδονται 

Συνεχίζει να μεγαλουργεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Για τις φετινές ανάγκες των 75 δομών έχουν δεσμευτεί 6.500.000€ από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ. Η πρώτη δόση του ποσού αυτού, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (2014-2020), έπρεπε να έχει καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2017.
Βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου 2017 και η πρώτη δόση δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ, συνεργάτης των Κέντρων Πρόληψης, για μία ακόμη φορά δεν αποστέλλει τα απαιτούμενα πλήρη έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ως αποτέλεσμα, ήδη υπάρχουν απλήρωτες συνάδελφοι στο Κέντρο Πρόληψης Χανίων και έπονται οι συνάδελφοι τουλάχιστον δύο Κέντρων Πρόληψης την 1η Απριλίου, εξ όσων γνωρίζουμε.
Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην κοινότητα. Κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου κάθε χρονιάς ο όγκος των παρεμβάσεών μας  κορυφώνεται, ενώ φέτος συμπίπτει και με τη συμβολή μας στη θεματική εβδομάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την υλοποίηση της οποίας δεχόμαστε καταιγισμό αιτημάτων και καλούμαστε να κινητοποιήσουμε ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις όντας εργαζόμενοι/ες σε υποστελεχωμένες δομές.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, προκειμένου να καταβάλλονται μισθοί και να πιάνουν τόπο τα λεφτά των φορολογουμένων.
Είναι παράλογο και απρεπές να υπάρχουν τα χρήματα για την πρόληψη των εξαρτήσεων και να μην αποδίδονται, επειδή ο ΟΚΑΝΑ δεν διεκπεραιώνει βασικές υποχρεώσεις του. Αφού διαχρονικά ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει ορθές διαδικασίες και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ως συνεργάτης των Κέντρων Πρόληψης, ας αναλάβουν την υπόθεση των μισθών μας οι υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων μέχρις ότου δημιουργηθεί ένας νέος, ενιαίος και ανεξάρτητος φορέας των Κέντρων Πρόληψης, που θα μπορεί να υπηρετεί αγόγγυστα την υπόθεση της πρόληψης και θα ελέγχεται για αυτό. 
Αν και το κατεπείγον είναι η πληρωμή δεδουλευμένων σε περίοδο σκληρής δουλειάς, οφείλουμε να καλέσουμε εκ νέου την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την πολιτική ηγεσία σε προβληματισμό γύρω από το γεγονός ότι η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προτείνει δημοσίως τη συγχώνευσή του με τα 75 Κέντρα Πρόληψης. Πρόκειται για πρόταση απαράδεκτη από κάθε άποψη: επιστημονική, διοικητική, φιλοσοφίας και κουλτούρας, κάλυψης σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με σύγχρονους τρόπους. Αλλά και κάπως κωμική, τη στιγμή που ο προτείνων δεν είναι σε θέση να αναλάβει καν τις ελάχιστα απαιτούμενες ευθύνες του προς τα Κέντρα Πρόληψης, με τα οποία μέχρι σήμερα καλείται απλώς να συνεργάζεται.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: